Francesca Rigano

La Dott.ssa Francesca Rigano ha conseguito la Laurea Magistrale in Chimica nel 2012 e ha ottenuto il titolo di Dottore di Ricerca in “Chimica e Sicurezza degli Alimenti” nel 2016, discutendo un tesi dal titolo “Advanced Liquid Chromatography Techniques for the Development of Innovative Analytical Methods, with Particular Emphasis to Miniaturized Systems and Mass Spectrometry Hyphenation”. Durante il suo dottorato, ha principalmente lavorato nel campo delle tecniche LC, esplorando diversi setup strumentali, inclusi sistemi prototipali. Uno di questi era basato sull’accoppiamento di un sistema nanoLC accoppiato alla spettrometria di massa ad ionizzazione elettronica, allo scopo di estendere i vantaggi delle analisi GC-MS a composti non volatili.

Immediatamente dopo il dottorato, la dott.ssa Rigano è stata assunta come ricercatrice presso Chromaleont S.r.l., un’azienda incubata all’interno dell’Università degli Studi di Messina, per la quale è stata il direttore scientifico di diversi progetti, svolti nell’ambito di collaborazioni con aziende multinazionali leader nel settore della chimica analitica (Waters, Shimadzu e Merck): “Lipidomics”, “Coumarin Analyzer”, “SFC-EI”, “REIMS”. Una delle principali linee di ricerca ha riguardato l’implementazione di un sistema di identificazione veloce, automatico e affidabile in LC e SFC, attraverso informazioni complementari derivanti da dati spettrali e indici di ritenzione lineari (LRI). In particolare, lo sviluppo di un sistema LRI per l’identificazione di campioni lipidici a livello intra- e interlaboratorio è stato oggetto di brevetto, attualmente concesso in Italia, USA, Giappone e Cina.

Inoltre, la dott.ssa Rigano è stata coinvolta in progetti di ricerca nazionali ed europei, tra cui “Valorizzazione di prodotti Italiani derivanti dall’OLiva attarverso tecniche analitiche INnovative (VIOLIN)”, finanziato dalla fondazione Ager, che promuove la ricerca nel settore agro-alimentare, e nel progetto Horizon 2020  “ Micro/nanoformulati innovativi per la valorizzazione di molecole bioattive, utili per la salute e il benessere della popolazione, ottenute da prodotti di scarto della filiera ittica – For.Tuna”, finanziato  dal Ministero per lo Sviluppo Economico (MISE).

Ad Aprile 2019, è stata promossa a Supervisore dell’area Ricerca e Sviluppo di Chromaleont.

A partire da Novembre 2019, la dott.ssa Rigano è Ricercatrice a Tempo Determinato (RTDa) in Chimica degli Alimenti (SSD Chim/10) presso il Dipartimento di Scienze Chimiche, Biologiche, Farmaceutiche e Ambientali dell’Università degli Studi di Messina, dove è titolare degli insegnamenti “Alimenti Salutistici dal Mondo” (6 CFU) per il corso di Laurea Magistrale in Scienze dell’Alimentazione e Nutrizione Umana e “Chimica degli Alimenti e Controllo di Qualità Agroalimentare” per il corso di Laurea Triennale in Sostenibilità e Innovazione Ambientale.

La sua ricerca è principalmente focalizzata sulla determinazione di lipidi, molecole bioattive (polifenoli, tocoferoli, carotenoidi) e metaboliti secondari (es. fitocannabinoidi) in diversi campioni alimentari. Lo sviluppo di metodi analitici veloci, automatici e che consentano l’identificazione affidabile e la quantificazione accurata degli analiti, ha un ruolo centrale nella sua attività di ricerca.

La dott.ssa Rigano è coautrice di 48 articoli scientifici (H-index 16, 742 citazioni, Scopus) e oltre 130 presentazioni orali/poster a congressi nazionali e internazionale. Inoltre, è stata invitata a diversi seminari/webinar e alla conferenza internazionale Pittcon “Pittsburgh Conference on Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy” negli anni 2019 e 2022.

Recentemente ha ricevuto la Medaglia Giovane Ricercatore per l’anno 2022, conferita dal Gruppo Interdivisionale di Scienza delle Separazioni (GISS) della Società Chimica Italiana (SCI)  durante gli “Incontri di Scienza delle Separazioni”  (Firenz, 17-18 Novembre 2022), in cui è stata invitata a presentare i risultati della sua ricerca.

PUBBLICAZIONI

  • Comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to triple quadrupole mass spectrometry: application to a challenging food case-study.

Paola Donato, Francesco Cacciola, Francesca Rigano, Daniele Giuffrida, Paola Dugo, Luigi Mondello

LC GC N AM. 2014, 5, 42–47.

 

 

  • Complementary analytical liquid chromatography methods for the characterization of aqueous phase from pyrolysis of lignocellulosic biomasses.

Debora Tomasini, Francesco Cacciola, Francesca Rigano, DaniloSciarrone, Paola Donato, Marco Beccaria, Elina B. Caramao, Paola Dugo and Luigi Mondello

Anal. Chem, 2014, 86, 11255–1126. Doi: 10.1021/ac5038957

 

  • Nano liquid chromatography directly coupled to electron ionization mass spectrometry for free fatty acids elucidation in mussel.

Francesca Rigano, Ambrogina Albergamo, Danilo Sciarrone, Marco Beccaria, Giorgia Purcaro, Luigi Mondello

Anal. Chem., 2016, 88, 4021−4028. Doi: 10.1021/acs.analchem.6b00328

 

  • Rapid isolation, reliable characterization, and water solubility improvement of polymethoxyflavones from cold-pressed mandarin essential oil

Marina Russo, Francesca Rigano, Adriana Arigò, Danilo Sciarrone, Maria Luisa Calabrò, Sara Farnetti, Paola Dugo, Luigi Mondello.

J. Sep. Sci., 2016, 39, 2018–2027. Doi: 10.1002/jssc.201501366

 

 

  • Comprehensive Two-Dimensional Liquid Chromatography-Tandem Mass Spectrometry for the Simultaneous Determination of Wine Polyphenols and Target Contaminants

Paola Donato, Francesca Rigano, Francesco Cacciola, Mark Schure, Sara Farnetti, Marina Russo, Paola Dugo, Luigi Mondello. 

J. Chromatogr. A, 2016, 1458, 54–62. Doi: 10.1016/j.chroma.2016.06.042

 

  • Free Fatty Acid Profiling of Marine Sentinels by NanoLC-EI-MS for the Assessment of the Environmental Pollution Effects

Ambrogina Albergamo, Francesca Rigano, Giorgia Purcaro, Angela Mauceri, Salvatore Fasulo and Luigi Mondello

Sci. Tot. Environ., 2016, 571, 955–962. Doi: 10.1016/j.scitotenv.2016.07.082

 

  • High Informative multiclass profiling of lipid by Ultra-High pressure Liquid Chromatography- Quadrupole Mass Spectrometry by Using ESI and APCI Interfaces

Marco Beccaria, Veronica Inferrera, Francesca Rigano, Krzysztof Gorynski, Giorgia Purcaro, PaolaDugo, Luigi Mondello.

J. Chromatogr. A, 2017, 1509, 69–82. Doi: 10.1016/j.chroma.2017.06.017

 

  • Proposal of a linear retention index system for improving identification reliability of triacylglycerol profiles in different lipid samples by liquid chromatography methods

Francesca Rigano, Marianna Oteri, Marina Russo, Paola Dugo, Luigi Mondello

Anal. Chem. 2018, 90, 3313–3320. Doi: 10.1021/acs.analchem.7b04837

 

  • Comprehensive lipid profiling in marine organisms by hyphenated and multidimensional chromatography techniques coupled to mass spectrometry detection

Paola Donato, Giuseppe Micalizzi, Marianna Oteri, Francesca Rigano, Danilo Sciarrone, Paola Dugo, Luigi Mondello

Anal. Bioanal. Chem. 2018, 410, 3297–3313. Doi: 10.1007/s00216-018-1045-3

 

  • Novel Comprehensive Multidimensional Liquid Chromatography Approach for Elucidation of the microbosphere of shikimate-producing Escherichia coli SP1.1/pKD15.071 Strain

Francesco Cacciola, Domenica Mangraviti, Francesca Rigano, Paola Donato, Paola Dugo, Luigi Mondello, Hernan J. Cortes

Anal. Bioanal. Chem. 2018, 410, 3473–3482. Doi: 10.1007/s00216-017-0744-5

 

  • Monoacylglycerol and diacylglycerol production by hydrolysis of refined vegetable oil by-products using an immobilized lipase from Serratia sp.W3

Zarai Zied, Ahlem Edahech, Francesca Rigano, Giuseppe Micalizzi, Luigi Mondello, Nadia Kharrat, Mohamed Sellami, Francesco Cacciola.

J. Sep. Sci. 2018, 41, 4323–4330. Doi: 10.1002/jssc.201800432

 

  • Use of an Intelligent Knife (iknife), Based on the Rapid Evaporative Ionization Mass Spectrometry Technology, for Authenticity Assessment of Pistachio Samples

Francesca Rigano, Sara Stead, Domenica Mangraviti, Renata Jandova, Davy Petit, Nino Marino, Luigi Mondello

Food Anal. Meth. 2019, 12, 558–568. Doi: 10.1007/s12161-018-1386-8

 

  • Characterization of peel and pulp proanthocyanidins and carotenoids during ripening in persimmon “Kaki Tipo” cv, cultivated in Italy

Matteo Bordiga, Fabiano Travaglia, Daniele Giuffrida, Domenica Mangraviti, Francesca Rigano, Luigi Mondello, Marco Arlorio, Jean Daniel Coisson

Food Res. Int. 2019, 120, 800–809. Doi: 10.1016/j.foodres.2018.11.041

 

  • Determination of the polyphenolic fraction of Pistacia vera L. kernel extracts by comprehensive two-dimensional liquid chromatography coupled to mass spectrometry detection

Katia Arena, Francesco Cacciola, Domenica Mangraviti, Mariosimone Zoccali, Francesca Rigano, Nino Marino, Paola Dugo, Luigi Mondello

Anal. Bioanal. Chem. 2019, 411, 4819–4829. Doi: 10.1007/s00216-019-01649-w

 

  • The Phenolic Fraction of Italian Extra Virgin Olive Oils: Elucidation Through Combined Liquid Chromatography and NMR Approaches

Jitka Klikarová, Archimede Rotondo, Francesco Cacciola, Lenka Česlová, Paola Dugo, Luigi Mondello, Francesca Rigano

Food Anal. Meth. 2019, 12, 1759–1770. Doi: 10.1007/s12161-019-01508-5

 

  • High-performance liquid chromatography combined with electron ionization mass spectrometry: A review

Francesca Rigano, Peter Q. Tranchida, Paola Dugo, Luigi Mondello

Trend Anal. Chem. 2019, 118, 112–122. Doi: 10.1016/j.trac.2019.05.032

 

  • Oxygen Heterocyclic Compound Screening in Citrus Essential Oils by Linear Retention Index Approach Applied to Liquid Chromatography Coupled to Photodiode Array Detector

Adriana Arigò, Francesca Rigano, Giuseppe Micalizzi, Paola Dugo, Luigi Mondello

Flavour Fragr J. 2019, 34, 349–364. Doi: 10.1002/ffj.3515

 

  • Rapid evaporative ionization mass spectrometry coupled with an electrosurgical knife for the rapid identification of Mediterranean Sea species

Francesca Rigano, Domenica Mangraviti, Sara Stead, Nathaniel Martin, Davy Petit, Paola Dugo, Luigi Mondello

Anal. Bioanal. Chem. 2019, 411, 6603–6614. Doi: 10.1007/s00216-019-02000-z

 

  • Combining linear retention index and electron ionization mass spectrometry for a reliable identification in nano liquid chromatography

Francesca Rigano, Marina Russo, Adriana Arigò, Paola Dugo, Luigi Mondello.

J. Chromatogr. A, 2020, 1610, 460581–460588. Doi: 10.1016/j.chroma.2019.460581

 

  • Evaluation of the availability of delphinidin and cyanidin‑3‑O‑sambubioside from Hibiscus sabdariffa and 6‑gingerol from Zingiber officinale in colon using liquid chromatography and mass spectrometry detection

Yassine Oulad El Majdoub, Mohammed Diouri, Paola Arena, Adriana Arigò, Francesco Cacciola, Francesca Rigano, Paola Dugo, Luigi Mondello

Eur. Food Res. Technol. 2019, 245, 2425–2433. Doi: 10.1007/s00217-019-03358-1

 

  • The Contribution of Carotenoids, Phenolic Compounds, and Flavonoids to the Antioxidative Properties of Marine Microalgae Isolated from Mediterranean Morocco

Imane Haoujar, Francesco Cacciola, Jamal Abrini, Domenica Mangraviti, Daniele Giuffrida, Yassine Oulad El Majdoub, Ayoub Kounnoun, Natalizia Miceli, Maria Fernanda Taviano, Luigi Mondello, Francesca Rigano and Nadia Skali Senhaj

Molecules, 2019, 24, 4037–4053. Doi: 10.3390/molecules24224037

 

  • Characterization of monoacylglycerols and diacylglycerols rich in polyunsaturated fatty acids produced by hydrolysis of Musteleus mustelus liver oil catalyzed by an immobilized bacterial lipase

Zied Zarai, Ahlem Eddehech, Francesca Rigano*, Marianna Oteri, Giuseppe Micalizzi, Paola Dugo, Luigi Mondello, Francesco Cacciola.

J. Chromatogr. A, 2020, 1613, 460692–460706. Doi: 10.1016/j.chroma.2019.460692

 

  • Rapid and miniaturized qualitative and quantitative gas chromatography profiling of human blood total fatty acids

Giuseppe Micalizzi, Emanuela Ragosta, Sara Farnetti, Paola Dugo, Peter Q. Tranchida, Luigi Mondello, Francesca Rigano

Anal. Bioanal. Chem. 2020, 412, 2327–2337. Doi: 10.1007/s00216-020-02424-y

 

  • Exploration of Rapid Evaporative-Ionization Mass Spectrometry as a Shotgun Approach for the Comprehensive Characterization of Kigelia Africana (Lam) Benth. Fruit

Katia Arena, Francesca Rigano*, Domenica Mangraviti, Francesco Cacciola, Francesco Occhiuto, Laura Dugo, Paola Dugo and Luigi Mondello

Molecules 2020, 25, 962–980. Doi: 10.3390/molecules25040962

 

  • Comprehensive two-dimensional liquid chromatography as a powerful tool for the analysis of food and food products

Francesco Cacciola, Francesca Rigano, Paola Dugo, Luigi Mondello

Trend Anal. Chem. 2020, 127, 115894–115904. Doi: 10.1016/j.trac.2020.115894

 

  • Determination of the Phenol and Tocopherol Content in Italian High-Quality Extra-Virgin Olive Oils by Using LC-MS and Multivariate Data Analysis

Laura Dugo, Marina Russo, Francesco Cacciola, Filippo Mandolfino, Fabio Salafia, Alessandra Vilmercati, Chiara Fanali, Monica Casale, Laura De Gara, Paola Dugo, Luigi Mondello, Francesca Rigano

Food Anal. Methods 2020, 13, 1027–1041. Doi: 10.1007/s12161-020-01721-7

 

  • Evaluation of matrix effect in one-dimensional and comprehensive two-dimensional liquid chromatography for the determination of the phenolic fraction in extra virgin olive oils

Katia Arena, Francesco Cacciola, Francesca Rigano, Paola Dugo, Luigi Mondello

J Sep Sci. 2020, 43, 1781–1789. Doi: 10.1002/jssc.202000169

 

  • Lipid profile of fish species by liquid chromatography coupled to mass spectrometry and a novel linear retention index database

Francesca Rigano*, Marianna Oteri, Giuseppe Micalizzi, Domenica Mangraviti, Paola Dugo, Luigi Mondello

J Sep Sci. 2020, 43, 1773–1780. Doi: 10.1002/jssc.202000171

 

  • Effect of seasonal variation on the chemical composition and antioxidant and antifungal activities of Convolvulus althaeoides L. leaf extracts

Soukaina Hrichi, Raja Chaabane-Banaoues, Daniele Giuffrida, Domenica Mangraviti, Yassine Oulad El Majdoub, Francesca Rigano, Luigi Mondello, Hamouda Babba, Zine Mighri, Francesco Cacciola

Arab. J. Chem. 2020, 13, 5651–5668. Doi: 10.1016/j.arabjc.2020.04.006

 

  • Identification of Fatty Acid, Lipid and Polyphenol Compounds from Prunus armeniaca L. Kernel Extracts

Soukaina Hrichi, Francesca Rigano*, Raja Chaabane-Banaoues, Yassine Oulad El Majdoub, Domenica Mangraviti, Davide Di Marco, Hamouda Babba, Paola Dugo, Luigi Mondello, Zine Mighri,   Francesco Cacciola

Foods 2020, 9, 896–914. Doi: 10.3390/foods9070896

 

  • Comprehensive Chemical Characterization of the Pistacia vera Fruits through Original NMR Quantification Methods

Archimede Rotondo, Francesca Rigano, Luigi Mondello

Appl. Sci. 2020, 10, 5523–5535. Doi: 10.3390/app10165523

 

  • Miniaturized LC in Molecular Omics

Cemil Aydoğan, Francesca Rigano, Lenka Kujovská Krčmová, Doo Soo Chung, Mirek Macka, Luigi Mondello

Anal. Chem. 2020, 92, 11485−11497. Doi: 10.1021/acs.analchem.0c01436

 

  • Apocarotenoids profiling in different Capsicum species

Mariosimone Zoccali, Daniele Giuffrida, Fabio Salafia, Francesca Rigano, Paola Dugo, Monica Casale, Luigi Mondello

Food Chemistry 2021, 334, 127595–127601. Doi: 10.1016/j.foodchem.2020.127595

 

  • Isolation of Microalgae from Mediterranean Seawater and Production of Lipids in the Cultivated Species

Imane Haoujar, Francesco Cacciola, Manuel Manchado, Jamal Abrini, Mohammed Haoujar, Kamal Chebbaki, Marianna Oteri, Francesca Rigano, Domenica Mangraviti, Luigi Mondello, Adil Essafi, Hicham Chairi, Nadia Skali Senhaji

Foods 2020, 9, 1601–1613. Doi: 10.3390/foods9111601

 

  • Differentiation of Italian extra virgin olive oils by rapid evaporative ionization mass spectrometry

Domenica Mangraviti, Francesca Rigano*, Adriana Arigò, Paola Dugo, Luigi Mondello

LWT 2021, 138, 110715–110723. Doi: 10.1016/j.lwt.2020.110715

 

  • Coumarins, Psoralens and Polymethoxyflavones in Cold-pressed Citrus Essential Oils: a Review

     Marina Russo, Francesca Rigano, Adriana Arigò, Paola Dugo, Luigi Mondello.

J. Essent. Oil Res. 2021, 33, 221–239. Doi: 10.1080/10412905.2020.1857855

 

  • The retention index approach in liquid chromatography: An historical review and recent advances

Francesca Rigano*, Adriana Arigò, Marianna Oteri, Roberta La Tella, Paola Dugo, Luigi Mondello.

J. Chromatogr. A, 2021, 1640, 461963–461975. Doi: 10.1016/j.chroma.2021.461963

 

  • Identification of high-value generating molecules from the wastes of tuna fishery industry by liquid chromatography and gas chromatography hyphenated techniques with automated sample preparation

Francesca Rigano, Paola Arena, Domenica Mangraviti, Danilo Donnarumma, Paola Dugo, Paola Donato, Luigi Mondello, Giuseppe Micalizzi.

J. Sep. Sci. 2021, 44, 1571–1580. Doi: 10.1002/jssc.202100108

 

  • Evaluation of the Level of Toxic Contaminants and Essential Molecules in the Context of the Re-Use of Tuna Fishery Industry by-Products

Danilo Donnarumma, Roberta La Tella, Federica Vento, Tania Maria Grazia Salerno, Giuseppe Micalizzi, Francesca Rigano*, Luigi Mondello

Food Analytical Methods, 2021, 14, 2161–2174. Doi: 10.1007/s12161-021-02045-w

 

  • Linear retention index approach applied to liquid chromatography coupled to triple quadrupole mass spectrometry to determine oxygen heterocyclic compounds at trace level in finished cosmetics

Adriana Arigò, Paola Dugo, Francesca Rigano, Luigi Mondello.

J. Chromatogr. A, 2021, 1649, 462183–462196. Doi: 10.1016/j.chroma.2021.462183

 

  • Dietary intake of coumarins and furocoumarins through citrus beverages: A detailed estimation by a HPLC-MS/MS method combined with the linear retention index system

Adriana Arigò, Francesca Rigano*, Marina Russo, Emanuela Trovato, Paola Dugo, Luigi Mondello

Foods, 2021, 10, 1533–1548. Doi: 10.3390/foods10071533

 

  • Non‑psychoactive cannabinoids identification by linear retention index approach applied to a hand‑portable capillary liquid chromatography platform

Roberta La Tella, Francesca Rigano*, Paolo Guarnaccia, Paola Dugo, Luigi Mondello

Anal. Bioanal. Chem. 2022, 414, 6341–6353. Doi: 10.1007/s00216-021-03871-x

 

  • Comparison of lipid profile of Italian Extra Virgin Olive Oils by using rapid chromatographic approaches

Marianna Oteri, Francesca Rigano*, Giuseppe Micalizzi, Monica Casale, Cristina Malegori, Paola Dugo, Luigi Mondello.

J. Food Comp. Anal. 2022, 110, 104531. Doi: 10.1016/j.jfca.2022.104531

 

  • Elucidation of the Lipid Composition of Hemp (Cannabis sativa L.) Products by Means of Gas Chromatography and Ultra-High Performance Liquid Chromatography Coupled to Mass Spectrometry Detection

Paola Arena, Francesca Rigano*, Paolo Guarnaccia, Paola Dugo, Luigi Mondello, Emanuela Trovato

Molecules, 2022, 27, 3358. Doi: 10.3390/molecules27103358

 

  • Rapid Evaporative Ionization Mass Spectrometry-Based Lipidomics for Identification of Canine Mammary Pathology

Domenica Mangraviti, Jessica Maria Abbate, Carmelo Iaria, Francesca Rigano*, Luigi Mondello, Marco Quartuccio, Fabio Marino

Int. J. Mol. Sci. 2022, 23, 10562. Doi: 10.1007/s12161-021-02045-w

 

  • Comprehensive Chemical Characterization of Chia (Salvia hispanica L.) Seed Oil with a Focus on Minor Lipid Components

Marianna Oteri, Giovanni Bartolomeo, Francesca Rigano,* Juan Aspromonte, Emanuela Trovato, Giorgia Purcaro, Paola Dugo, Luigi Mondello, Marco Beccaria

Foods, 12, 23-43, DOI: 10.3390/foods12010023

 

  • Hemp seed-based food products as functional foods: A comprehensive characterization of secondary metabolites using liquid and gas chromatography methods

Emanuela Trovato, Katia Arena, Roberta La Tella, Francesca Rigano, Roberto Laganà Vinci, Paola Dugo, Luigi Mondello, Paolo Guarnaccia.

J. Food Comp. Anal. 2023, 117, 105151. DOI: 10.1016/j.jfca.2023.105151

 

  • Supercritical Fluid Extraction of Oils from Cactus Opuntia ficus-indica L. and Opuntia dillenii Seeds

Ghanya Al-Naqeb, Cinzia Cafarella, Eugenio Aprea, Giovanna Ferrentino, Alessandra Gasparini, Chiara Buzzanca, Giuseppe Micalizzi, Paola Dugo, Luigi Mondello, Francesca Rigano

Foods, 2023, 12, 618. DOI: 10.3390/foods12030618